Fasole verde

 

Prezen?a diferitelor tipuri de antioxidan?i din fasolea verde stimuleaz? sistemul imunitar într-o mare m?sur?. Antioxidan?ii sunt compu?i benefici care caut? radicalii liberi periculo?i pentru a-i elimina din sistem înainte ca ace?tia s? provoace boli sau leziuni tisulare.
Fasolea con?ine ?i o serie de compu?i numi?i “fita?i”, despre care se spune c? previn apari?ia unor tipuri de cancer digestiv. Studiile epidemiologice au ar?tat c? persoanele care consum? cantit??i mari de fasole nu sunt la fel de predispuse la apari?ia cancerului ?i se presupune c? acesta este par?ial ?i un rezultat al ac?iunii fita?ilor din fasole.
Fasolea verde combate anemia ?i astenia datorit? fierului, bine reprezentat în compozi?ia sa. Fierul îmbun?t??e?te imunitatea ?i musculatura, este important pentru metabolism ?i pentru toate func?iile organismului.
De aceea, copiii, adolescentii, femeile gravide ?i cele care al?pteaza, dar ?i persoanele cu deficit de fier ar trebui s? consume cât mai des fasole verde pentru a-?i procura mineralul care le lipseste. Pentru c? este bogat? în potasiu, vitamine din grupa B, glucide ?i clorofil?, nutri?ioni?tii recomand?... mai mult
Speciali?tii nu recomand? consumul de fasole verde persoanelor cu afec?iuni renale sau biliare, deoarece aceasta con?ine oxala?i, substan?e care pot împiedica absorb?ia calciului, acumulându-se în fluidele corporale ?i apoi cristalizându-se ?i ducând la complica?ii.

 

Prezen?a diferitelor tipuri de antioxidan?i din fasolea verde stimuleaz? sistemul imunitar într-o mare m?sur?. Antioxidan?ii sunt compu?i benefici care caut? radicalii liberi periculo?i pentru a-i elimina din sistem înainte ca ace?tia s? provoace boli sau leziuni tisulare.

 

Fasolea con?ine ?i o serie de compu?i numi?i “fita?i”, despre care se spune c? previn apari?ia unor tipuri de cancer digestiv. Studiile epidemiologice au ar?tat c? persoanele care consum? cantit??i mari de fasole nu sunt la fel de predispuse la apari?ia cancerului ?i se presupune c? acesta este par?ial ?i un rezultat al ac?iunii fita?ilor din fasole.

 

Fasolea verde combate anemia ?i astenia datorit? fierului, bine reprezentat în compozi?ia sa. Fierul îmbun?t??e?te imunitatea ?i musculatura, este important pentru metabolism ?i pentru toate func?iile organismului.

 

De aceea, copiii, adolescentii, femeile gravide ?i cele care al?pteaza, dar ?i persoanele cu deficit de fier ar trebui s? consume cât mai des fasole verde pentru a-?i procura mineralul care le lipseste. Pentru c? este bogat? în potasiu, vitamine din grupa B, glucide ?i clorofil?, nutri?ioni?tii recomand?... mai mult

 

Speciali?tii nu recomand? consumul intens de fasole verde persoanelor cu afec?iuni renale sau biliare, deoarece aceasta con?ine oxala?i, substan?e care pot împiedica absorb?ia calciului, acumulându-se în fluidele corporale ?i apoi cristalizându-se ?i ducând la complica?ii.

Mâncare de fasole verde cu dovlecei

Ingrediente:

500 gr fasole verde

1 dovlecel mai r?s?rit

3-4 ro?ii bine coapte

1 ceap?

1 morcov

3-4 c??ei de usturoi

1 leg?tur? m?rar

1 crengu?? de cimbru

sare, piper

ulei

Preparare:

Cur???m ?i toc?m ceapa m?runt. O punem la c?lit în crati?? în 2-3 linguri de ulei. Ad?ug?m cimbru ?i un praf de piper proasp?t m?cinat. Când ceapa î?i schimb? culoarea ad?ug?m ?i morcovul t?iat cubule?e. Mai ?inem 1 minut ?i stingem totul cu o can? cu ap?. Când începe s? fiarb? punem fasolea verde

Fierbem fasolea 10 minute la foc încet ?i ad?ug?m dovlecelul t?iat îmbuc?turi. Tot acum ad?ug?m ?i ro?iile proaspete decojite ?i t?iate cubule?e sau conserva de ro?ii. Dac? folosim ro?ii proaspete putem pune o linguri?? de zah?r care s? taie aciditatea ?i s? îndulceasc? pu?in mâncarea. Mai punem apa astfel cât s? acoperim totul, punem capac la crati?? ?i l?s?m s? fiarb? 10-15 minute. Timpul de fierbere poate fi mai scurt sau mai lung func?ie de cum v? place fasolea ?i dovlecelul, mai al dente sau mai bine fierte.

Lu?m capacul de pe crati?? ?i când sosul a ajuns la consisten?a pe care o dorim îi d?m sare dup? gust mânc?rii, ad?ug?m c??eii de usturoi felia?i  ?i m?rarul verde tocat.

 

Sup? de fasole verde

Ingrediente:

500 g fasole verde

o lingur? ?i jum?tate de unt

2 leg?turi de ceap? verde

200 g de castrave?i

100 de grame de frunze de spanac

Sare

Piper negru m?cinat

Pu?in zah?r

Pu?in? nuc?oar? proasp?t r?zuit?

1 morcov

O legatur? de usturoi verde

Preparare:

P?st?ile se taie în jum?t??i ?i ceapa se taie în inele sub?iri. Se cur??? castravetele de coaj? (sau se spal? bine) ?i se taie în buc??ele, iar la fel se procedeaz? ?i cu morcovul. Într-o oal? se pune la fiert jum?tate de litru de supa de legume.

În acest timp se pune la topit untul sau margarina într-o oal? mare. Se c?lesc p?st?ile, ceapa, morcovul ?i castravetele. Apoi se adaug? restul de sup? ?i se las? s? fiarb? aproximativ 5 minute la foc potrivit. Spanacul se taie ?i se adaug? la supa de legume. Acesta se las? s? dea în clocot ?i se condimenteaz? picant cu sare, piper, zah?r ?i nuc?oar?. Usturoiul verde se taie inele ?i se presar? în sup?.