Fasole verde

 

Prezența diferitelor tipuri de antioxidanți din fasolea verde stimulează sistemul imunitar într-o mare măsură. Antioxidanții sunt compuși benefici care caută radicalii liberi periculoși pentru a-i elimina din sistem înainte ca aceștia să provoace boli sau leziuni tisulare.
Fasolea conține și o serie de compuși numiți “fitați”, despre care se spune că previn apariția unor tipuri de cancer digestiv. Studiile epidemiologice au arătat că persoanele care consumă cantități mari de fasole nu sunt la fel de predispuse la apariția cancerului și se presupune că acesta este parțial și un rezultat al acțiunii fitaților din fasole.
Fasolea verde combate anemia și astenia datorită fierului, bine reprezentat în compoziția sa. Fierul îmbunătățește imunitatea și musculatura, este important pentru metabolism și pentru toate funcțiile organismului.
De aceea, copiii, adolescentii, femeile gravide și cele care alăpteaza, dar și persoanele cu deficit de fier ar trebui să consume cât mai des fasole verde pentru a-și procura mineralul care le lipseste. Pentru că este bogată în potasiu, vitamine din grupa B, glucide și clorofilă, nutriționiștii recomandă... mai mult
Specialiștii nu recomandă consumul de fasole verde persoanelor cu afecțiuni renale sau biliare, deoarece aceasta conține oxalați, substanțe care pot împiedica absorbția calciului, acumulându-se în fluidele corporale și apoi cristalizându-se și ducând la complicații.

 

Prezența diferitelor tipuri de antioxidanți din fasolea verde stimulează sistemul imunitar într-o mare măsură. Antioxidanții sunt compuși benefici care caută radicalii liberi periculoși pentru a-i elimina din sistem înainte ca aceștia să provoace boli sau leziuni tisulare.

 

Fasolea conține și o serie de compuși numiți “fitați”, despre care se spune că previn apariția unor tipuri de cancer digestiv. Studiile epidemiologice au arătat că persoanele care consumă cantități mari de fasole nu sunt la fel de predispuse la apariția cancerului și se presupune că acesta este parțial și un rezultat al acțiunii fitaților din fasole.

 

Fasolea verde combate anemia și astenia datorită fierului, bine reprezentat în compoziția sa. Fierul îmbunătățește imunitatea și musculatura, este important pentru metabolism și pentru toate funcțiile organismului.

 

De aceea, copiii, adolescentii, femeile gravide și cele care alăpteaza, dar și persoanele cu deficit de fier ar trebui să consume cât mai des fasole verde pentru a-și procura mineralul care le lipseste. Pentru că este bogată în potasiu, vitamine din grupa B, glucide și clorofilă, nutriționiștii recomandă... mai mult

 

Specialiștii nu recomandă consumul intens de fasole verde persoanelor cu afecțiuni renale sau biliare, deoarece aceasta conține oxalați, substanțe care pot împiedica absorbția calciului, acumulându-se în fluidele corporale și apoi cristalizându-se și ducând la complicații.

Mâncare de fasole verde cu dovlecei

Ingrediente:

500 gr fasole verde

1 dovlecel mai răsărit

3-4 roşii bine coapte

1 ceapă

1 morcov

3-4 căţei de usturoi

1 legătură mărar

1 crenguţă de cimbru

sare, piper

ulei

Preparare:

Curăţăm şi tocăm ceapa mărunt. O punem la călit în cratiţă în 2-3 linguri de ulei. Adăugăm cimbru şi un praf de piper proaspăt măcinat. Când ceapa îşi schimbă culoarea adăugăm şi morcovul tăiat cubuleţe. Mai ţinem 1 minut şi stingem totul cu o cană cu apă. Când începe să fiarbă punem fasolea verde

Fierbem fasolea 10 minute la foc încet şi adăugăm dovlecelul tăiat îmbucături. Tot acum adăugăm şi roşiile proaspete decojite şi tăiate cubuleţe sau conserva de roşii. Dacă folosim roşii proaspete putem pune o linguriţă de zahăr care să taie aciditatea şi să îndulcească puţin mâncarea. Mai punem apa astfel cât să acoperim totul, punem capac la cratiţă şi lăsăm să fiarbă 10-15 minute. Timpul de fierbere poate fi mai scurt sau mai lung funcţie de cum vă place fasolea şi dovlecelul, mai al dente sau mai bine fierte.

Luăm capacul de pe cratiţă şi când sosul a ajuns la consistenţa pe care o dorim îi dăm sare după gust mâncării, adăugăm căţeii de usturoi feliaţi  şi mărarul verde tocat.

 

Supă de fasole verde

Ingrediente:

500 g fasole verde

o lingură şi jumătate de unt

2 legături de ceapă verde

200 g de castraveţi

100 de grame de frunze de spanac

Sare

Piper negru măcinat

Puţin zahăr

Puţină nucşoară proaspăt răzuită

1 morcov

O legatură de usturoi verde

Preparare:

Păstăile se taie în jumătăţi şi ceapa se taie în inele subţiri. Se curăţă castravetele de coajă (sau se spală bine) şi se taie în bucăţele, iar la fel se procedează şi cu morcovul. Într-o oală se pune la fiert jumătate de litru de supa de legume.

În acest timp se pune la topit untul sau margarina într-o oală mare. Se călesc păstăile, ceapa, morcovul şi castravetele. Apoi se adaugă restul de supă şi se lasă să fiarbă aproximativ 5 minute la foc potrivit. Spanacul se taie şi se adaugă la supa de legume. Acesta se lasă să dea în clocot şi se condimentează picant cu sare, piper, zahăr şi nucşoară. Usturoiul verde se taie inele şi se presară în supă.