Mancare de anghinare cu bob proaspat

Mincare de anghinare cu bob proaspat

Doamna Buligoanea mi-a facut o mare bucurie cind m-a anuntat ca mai are niste bob proaspat, asa ca m-am repezit sa il procur pentru ca aceasta leguma (fave beans cum este ea cunoscuta peste tot in Orientul Mijlociu) nu dureaza mult si trebuie tratata ca o adevarata delicatesa.

Prepararea bobului proaspat pentru gatit comporta un proces un pic mai laborios: intii se scot boabele din tecile lor asa cum facem pentru fasolea obisnuita, apoi se blanseaza putin (2 minute) in apa cu sare clocotita. Se scurg, se lasa sa se raceasca dupa care trebuie sa scoatem miezul din fiecare bob pentru ca invelisul este tare si gumos. Pentru asta decojim putin fiecare bob apoi “piscam” bobul si miezul verde, crud si dulce sub forma unui bob de fasole va tisni pur si simplu din invelitoarea sa. Pentru a prepara o mincare doar cu bob avem nevoie de cel putin 2 kg. (tecile sunt voluminoase si dintr-un kg de bob obtinem cam 300 g. de simburi).

Cit despre anghinare acestea se gasesc cu usurinta acum la Mega image raionul produse congelate. Se gasesc de doua feluri: cupe curatate intregi sau pachete de cite 250 g curatate si taiate in sferturi (eu le folosesc pe acestea din urma pentru aceasta reteta).

Iata deci reteta din imagine:

1 kg bob (cu tot cu teci)

500 g. anghinare  curatate, taiate in sferturi, congelate

200 g. rosii cherry, taiate in jumatate

ulei de masline, sare, piper, 3 ramurele de cimbru

 

Se incalzeste cuptorul la 200 Celsius. Intr-o tava termorezistenta se pun anghinarele scoase din cutie si congelate, se stropesc cu ulei din abundenta, se adauga sare si piper si se pun in cuptor pentru 20 minute.

Dupa acest interval se scoate tava, se amesteca, se adauga rosiile, bobul  si cimbrul si se pun inapoi in cuptor pentru inca 15 minute.

 

Se scoate si se serveste calda ca o mincare in sine sau ca o garnitura, spre exemplu pentru un piept de rata la cuptor.

 

Savoarea vegetala a bobului combinata  cu dulceata astringenta a rosiilor si usoara amareala a anghinarelor fac din aceasta mica mincarica o placere de iarna.