Rosia, tomata, patlagica rosie - solanum lycopersicum

Originara din Peru, unde era cultivata in gradinile aztecilor, numele i-a ramas nealterat: „tomata”.

Numele stiintific al plantei, care provine din latina, lycopersicum, semnifică "piersică-lup", conform lyco - lup și persicum - piersic(ă).

Termenul denumește, de asemenea, fructul cărnos al plantei, care este una dintre legumele cele mai importante din alimentația umană, consumată în stare proaspătă sau preparată.

Ocupă locul doi, după cartof, între legumele utilizate în bucătărie, ocupand o suprafata de aproximativ 3 milioane de hectare, adica o treime din terenul destinat legumelor.

Ca si in cazul altor plante, in patria de origine se pare ca tomatele au fost folosite initial in scop medicinal. Totusi, astazi sunt plasate in randul legumelor cu importanta medicinala moderata.

Leac de verde cu tomate:

-       Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca ROSIILE procesate la cald – gen suc de rosii, sos de rosii, pasta de tomate si alte CONSERVE din tomate pot avea de sase ori mai mult licopen decat aceeasi cantitate de rosii proaspete.

-       Rosia previne deteriorarea ADN-ului, ca urmare a antioxidantilor importanti pe care ii contin; rosiile pot indeparta bolile legate de inaintarea in varsta, cum ar fi ateroscleroza si diabetul.

-       Consumul de rosii reduce riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel pulmonar, de stomac, de prostata. Licopenul pe care il contin rosiile este responsabil de acest efect benefic.

-       Reduce riscul bolilor de inima ca urmare a substantelor nutritive importante, cum ar fi niacina, acid folic si vitamina B6 din compozitia lor.

-       Protejeaza impotriva trombozelor.