O salata dupa toate regulile artei

Fiind posesoarea uneia din cele 35.900 de exemplare de "Gastronomice" a lui Al. O. Teodoreanu scoase pe la 1973 - nu ma pot abtine sa nu-l pomenesc si cu aceasta ocazie pe maestru.

Despre salata verde, dragii mei ne invata cum sa o pregatim in cel mai simplu si mai delicios mod cu putinta. Neaparat trebuie spalata frunza cu frunza sub jet de apa, pe-o parte si pe alta iar apoi se lasa la scurs in sita, sa se usuce! Nu se taie cu cutitul! Se rupe cu mana. Apoi se aseaza foile in scafa de lemn (de la bunica)  si se toarna untdelemnul astfel incat fiecare foaie sa fie unsa si numai la final turnam otetul sau zeama de lamaie, dupa gust. Cand e aproape sa servesti, SI Nu inainte, se amesteca bine, pui sarea si piperul si ai o "salata dupa toate regulile artei"

Lactuca sativa sau  salata verde se trage din salata salbatica; cunoscuta si consumata de lumea intreaga pare sa fi aparut in Egipt acum trei mii de ani, preluata de greci si de romani, adusa in Europa, aparuta la noi in tara acum o mie de ani.

O legenda mitologica pomeneste de Junona, care a folosit Laptuca pentru a o naste pe Hebe fara dureri.

Salata verde de cultura contine 1%-1.4% protide, urme de substante grase, 1% hidrati de carbon, cantitati mici de sodiu (5mg%), 150 mg% potasiu, 15mg% calciu, 25%mg fosfor, 0.4%mg fier, 90mg% vitamina A, cate 0.05mg% vitamina B1 si B2, 0.3mg% niacina si pana la 50mg% vitamina C. Contine doua unitati vitamina E.

Exista mai multe varietati de salata verde, iar valoarea sa in nutritie nu numai ca difera de la un soi la altul, ci depinde si de anotimp si de frunzele pe care le consumati - cele exterioare mai inchise la culoare sau mijlocul mai pal.

Substantele cu gust amarui din componenta salatei, consumate in cantitati mari au proprietati extraordinare; ele stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, inlatura lenea organelor interne, regleaza activitatea anumitor glande endocrine si curata sangele.

Sarurile minerale din salata previn si combat reumatismul, imbatranirea precoce a tesuturilor si ajuta in procesul de crestere al copiilor. Sarurile de magneziu din salata constituie un reechilibrant nervos, un stimulent al celulelor si un drenor hepatic.

Consumata seara salata este si un sedativ, contribuind la indepartarea stresului de peste zi avand calitatea de a induce un somn fiziologic.

Recomandarile marilor medici ai Antichitatii privind actiunea antispasmodica si calmanta este bine fundamentata azi, salata fiind utilizata contra palpitatiilor, tusei spasmodice, ca usor hipnotica, anafrodiziaca, hipoglicemianta si laxativa.

Proprietatile ei sunt completate de cele privind eliminarea masiva a uratilor, de unde recomandarile in nefrita, litiaza urica dar si in guta si artrita.

Se consuma ca atare in salate, proaspata si cruda sau calda, in supe.

Decoctul este antispastic, calmant si diuretic. Se prepara din 60-80g la un litru de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile.

Salata verde manifesta o actiune decongestionanta in cuperoza, recomandandu-se totodata pentru tenuri uscate - sub forma de decoct (o salata la 0.5 l apa, fiert cca 2h)

Frunzele mari, intregi de salata, fierte cateva minute in apa sunt un pansament excelent pentru puroi sau intepaturi de insecte (aplicate cat mai fierbinti).

 

Recomandarea noastra culinara - reteta Dnei Ligia Pop de smoothie din verdeturi

5 frunze de salata; 5 frunze de spanac; 3 frunze de papadie (sau de rucola?); 3 frunze (betze) de patrunjel

1 mango; 1 banana; 1 kiwi,  2 lg miere, zeama de la 1/2 lamaie

Toate ingredientele se adauga in blender pe rand si se mixeaza pana la omogenizare, dar totusi nu mai mult de doua minute. Se recomanda sa se bea, pe stomacul gol, fiind o bogata sursa de nutrienti complexi si fibre.

Lasati imaginatia sa lucreze si jucati-va schimband, cand va plictisiti, felul frunzelor si al fructelor, diversitatea vitaminelor fiind cea care conteaza!

SA NE BUCURAM IN FIECARE ZI DE SANATATE!