Sfat de consum
Merele pot fi servite ca atare, coapte, fie sub forma de compot, jeleu sau sos dar si in mancaruri fine si usoare. Pulpa sau sucul de mere au un efect antioxidant mai scazut decat fructul ca atare, deoarece substantele responsabile cu acest efect se gasesc mai ales in coaja fructului.
Varza rosie cu mere si otet sherry
Ingrediente: 50 g unt, 1 ceapa medie (taiata subtire), 2 mere (decojite, cu miezul scos, feliate), 1 kg varza rosie (taiata subtire), 100g stafide, 200 ml otet sherry, sare si piper proaspat macinat
Mod de preparare: Topiti untul intr-o cratita de inox la foc mediu. Prajiti ceapa in unt pentru trei minute, apoi adaugati marul si varza. Gatiti pentru cinci minute, pana cand se inmoaie. Puneti un capac peste cratita si gatiti pentru o ora, pana cand toate legumele sunt fragede. Condimentati dupa gust cu sare si piper praspat macinat si puneti la loc capacul. Gatiti in continuare pana cand varza este frageda si tot lichidul s-a evaporate. Acest fel de mancare se poate pastra pentru mai multe zile, acoperit, in frigider. Doar, incalziti din nou cand este gata de servire.
Tarte Tatin
Ingrediente: 1 kg mere (curatate de coaja si seminte si taiate bucati), 100 g unt, 100 g zahar, 50 ml coniac, zeama de la o lamaie, o lingurita de scortisoara, un blat de foietaj
Mod de preparare: Taiem untul cubulete si il topim intr-o tigaie incinsa, apoi adaugam zaharul imediat. Amestecam timp de 3-4 minute pana se omogenizeza bine apoi adaugam merele si mai lasam 10 minute amestecand din cand in cand. Cam la mijlocul intervalului de 10 minute adaugam lamaia, coniacul si scortisoara. In final ar trebui sa obtinem niste mere scaldate intr-un sirop ceva mai gros. Acum, daca aveti o tigaie care poate fi bagata la cuptor treaba devine extrem de simpla. Pur si simplu acoperiti tigaia cu blat de foietaj, pe care il decupati urmarind tigaia avand grija sa lasati o extra margine de 1 cm. Marginea asta o petreceti un pic peste compozitie astfel incat sa o sigilati cumva. Daca nu aveti tigaie competenta, varsati compozitia intr-o forma de tarte si repetati pasii de mai sus. Dati la cuptor pentru aprox 30 minute (pana se rumeneste foietajul frumos). Si gata.
Lasati sa se raceasca 15 minute si apoi rasturnati pe o farfurie ceva mai incapatoare.