Gulioare eco

Gulioare eco

Guliile seama la gust cu napii. Sunt foarte populare in Germania fiind consumate si de alte popoare interesate de o alimentatie sanatoasa. Se recomanda folosirea fructului si a frunzelor proaspete. Se pastreaza la 0-2 grade C in pungi de plastic perforate. PRODUS CERTIFICAT RO-ECO 007.

Acest produs nu este disponibil momentan.

Se cultiva pentru tulpina tuberizata, care se consuma preparata sau cruda; chiar si frunzele de gulioare tinere se pot consuma. Are o valoare energetica de 24-37kcal/100g, un continut ridicat de glucide, protide si vitamina C.

Produse proaspat culese din gradina in lunile: Iunie, Iulie, August, Septembrie si Octombrie

Vindecare cu Mancare: Gulioare eco

♥ Gulia este bogata in potasiu, fiind in acelasi timp o sursa foarte buna de acid folic si vitamina C.

♥ Benefice in tratarea anemiei, bolilor respiratorii si acneei.

♥ Bune pentru tratarea ulcerelor de stomac.

Retete: Gulioare eco

☼ Consumate crude sau usor inabusite in apa, fiarta sau coapta.

Supă gulii

Ingrediente:

3 gulii medii

1 morcov mic

1 bucățică rădăcină de țelină

1 ceapă mică 200 ml smântână 2 ouă câteva fire de mărar sare, piper puțin ulei sau unt Preparare: Morcovul, țelina și ceapa se toacă mărunt sau se dau pe răzatoare.

Se călesc în puțin ulei sau unt pana se înmoaie. Guliile se curăță de coajă și se răzuiesc sau se taie felii, cum preferați... Se adaugă peste zarzavaturi și se acoperă cu 1.5 l apa. Se pune sare și piper și se lasă la fiert aprox 20 minute. Cand guliile sunt fierte se separă albușurile de gălbenușuri. Albușul bătut se toarnă încet în supă șă se faca zdrențe.

Galbenușurile se bat și se amestecă cu smântână. Se dizolvă apoi cu 3-4 polonice supa fierbinte. Se dă focul la minim și se toarnă incet in oală, să nu se brânzească. Se lasă să clocotească 1 minut, apoi se adaugă mărarul tocat și se stinge focul. Mai potriviți de sare. Supa de gulii se servește cu crutoane sau cuburi de cașcaval.

 

Mâncare scăzută de gulii

Ingrediente:

2-3 gulii mai maricele

2-3 linguri de ulei de masline

2 linguri scuturate cu faina

1 ceapa mai maricica

3-4 catei de usturoi  bete de marar uscat  jumatate de legatura de marar frunze

4-5 linguri de smantana

1 lingura de vegeta (de casa)

sare si piper dupa gust

Preparare: Se curata si se spala toate ingredientele. Guliile se dau pe razatoarea de mere si se pun intr-un vas cu apa cu vegeta. Se fierb circa 5-7 minute. Intre timp, intr-un alt vas se pune uleiul si ceapa tocata marunt, se caleste si cand este gata se adauga usturoiul pisat marunt si se caleste in continuare inca 2-3 minute.  Se ia de pe foc. Guliile se scurg de apa in care au fiert dar avem grija sa pastram apa. Dupe ce le-am scurs le adaugam peste ceapa si usturoi, saram si piperam si punem din nou pe foc impreuna si cu betele de marar.  Amestecam bine si punem, in ploaie, faina amestecam bine din nou sa nu se faca cocoloase si treptat adaugam apa in care au fiert guliile. Nu punem toata odata ci treptat. Cand vedem ca s-a ingrosat putin mancarea nu mai adaugam apa.  Fierbem cinci minute, in timpul asta adaugam in mancare mararul tocat proaspat si scoatem betele.  La sfarsit adaugam smantana si amestecam. Servim simplu cu paine prajita daca este post (se poate renunta si la smantana atunci) sau cu chiftele sau friptura langa.

Diversificare copii: Gulioare eco