Urzici bio, 100g

Urzici bio, 100g

Se vand la legatura de circa 100g.Necesita spalare si curatare. Manevrati cu grija, produc o iritatie a pielii prin atingere. De preferat sa folosim manusi. Se tin la frigider, intr-o punga de plastic perforata.

Acest produs nu este disponibil momentan.

Urzica este o extraordinara sursa de saruri minerale precum potasiu, calciu, cupru, zinc, fosfor, sodiu, crom, magneziu, fier, siliciu, bor, brom. Contine provitamina A, vitaminele B1, B2, B5, B9, C, K. Mai contine porfirina, taninuri, clorofila, hormoni vegetali etc.

Consumul de urzici este mai mult decat binevenit primavara. Sunt benefice in anemii, caderea parului, reumatism, detoxifiere, bolile de rinichi; regleaza tensiunea arteriala, stimuleaza apetitul.

Urzica are in componenta o substanta cu proprietati vezicante pentru piele si de aceea este recomandat sa le manevrati cu grija, cel mai bine purtati manusi suficient de groase cat sa nu periminta perisorilor vezicanti sa intre in contact cu pielea. Prin oparire sau prin uscare, aceste substante isi pierd proprietatile vezicante.

Vindecare cu Mancare: Urzici bio, 100g

Consumul de urzici ajuta la:

♥ Detoxifierea sangelui, a ficatului, a tractului digestiv si a vezicii biliare

♥ Are actiune hemostatica datorita vitaminei K si a taninurilor

♥ Neutralizeaza radicalii liberi si contribuie la cresterea rezistentei organismului fata de diferiti factori poluanti, bacterieni, virali etc.

♥ Culoarea sa verde intens se datoreaza clorofilei care are efecte incredibil de benefice asupra organismului cu ajutorul unor cure corespunzatoare: curata ficatul de intoxicatii cu medicamente sau cu alcool, ajuta la eliminarea metalelor grele, intareste sistemul imunitar, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase, imbunatateste flora intestinala si combate respiratia urat mirositoare.

♥ Prin contintutul ridicat in clorofile, xantofile, fier si vitamina C, accelereaza hematopoieza, fiind recomandata in anemia cu deficit de hemoglobina si eritrocite.

♥ Experimental, s-a dovedit ca urzica inhiba dezvoltarea diferitilor agenti patogeni din genurile Shigella, Staphilococcus, Pasteurella s.a. (Ovidiu Bojor, 2002)

♥ Ajuta la ameliorarea durerilor reumatice, purifica tractul digestiv si are rol depurativ al tesutului conjunctiv.

Nu este recomandat consumul de urzici femeilor insarcinate.

Retete: Urzici bio, 100g

Sfat de consum:

Pentru ca sa beneficiem de cat mai multe proprietati ale urzicilor este bine sa le consumam cand sunt tinere, cat mai fragede, perioada de consum fiind foarte scurta.

Pot fi folosite la sucuri, in combinatie cu alte fructe sau legume, preparate la fel ca spanacul, incluse in omlete, pot fi adaugate in risotto, supe, pizza. Se pot face chipsuri din urzici sau pot fi folosite ca ingredient principal in pesto.

Suc din urzici proaspete de primavara

Ingrediente:

80 g urzici proaspete cu tot cu tulpini

4 morcovi

2 mere

o sfecla mica

Mod de preparare:

Cu manusi de protectie spalam si lasam la scurs urzicile. Trecem la fructe si legume pe care le spalam de pamant (daca doriti le puteti curata si de coaja) si le taiem cubulete maricele. Se trec prin storcator toate ingredientele, fara sa respectam o ordine anume. Se amesteca sucul cu o lingura si se serveste.

Diversificare copii: Urzici bio, 100g