Piure de păstârnac cu varză de Bruxelles
Ingrediente:
1,5kg de păstârnac curățat
500g varză de Bruxelles gătită
25g de unt
200ml de lapte
1 legătură de ceapă verde tocată
Preparare:
1. Se toacă păstârnacul în bucăți mari. Se fierbe timp de 15 minute sau până când devine foarte moale, apoi se scurge. Se fierbe și varza în aceeași cratiță până se albește.
2. Se zrobește păstârnacul într-un vas, împreună cu untul și laptele, apoi se amestecă varza și ceapa verde. Se servește cu încă o bucată de unt. Poate fi pus la rece cel mult o zi, sau congelat. Doar se dezgheață, se acoperă apoi se reîncălzește la microunde, amestecând des, până când este foarte fierbinte.
Rösti cu păstârnac
Ingrediente:
500g de cartofi decojiţi şi raşi
500g de păstârnac mic, decojit şi ras
1 ceapă mare rasă
2 linguriţe de cimbru tocat
75 g de unt topit, plus extra pentru prăjire
Preparare:
1. Se încălzeşte cuptorul la 160° C/gaz 4. Se pun cartofii raşi într-un prosop de bucătărie şi se storc pentru a îndepărta excesul de lichid. Se pun într-un vas împreună cu păstârnacul, ceapa, cimbrul şi untul topit. Se asezonează bine şi se amestecă. Se împarte amestecul în 6 părţi, cărora li se dau forme de chiftele.
2. Se încălzeşte puţin unt într-o tigaie nonaderentă până când face spumă, apoi se prăjeşte fiecare chiftea timp de 3-4 minute pe fiecare parte, până când devine rumenă şi crocantă (probabil va fi necesar să le prăjeşti în două serii). Se pun pe o tavă şi se coc la cuptor timp de 8-10 minute sau până când sunt fragede atunci când sunt împunse cu un cuţit.