Urzica si proprietatile sale

A sosit primavera!

Avem nevoie sa ne pregatim sufleteste dar si fizic pentru schimbarile care apar,

Dupa o  iarna ciudata cu diferente mari de temperatura, vremea este acum schimbatoare … iar noi nu stam nici o clipa, avem multe de facut.  Indiferent de vreme noi suntem in camp sau in solar, semanam radacinoase, cartofi, arpagic de ceapa, usturoi, ridiche de luna, mazare, transplantam rasaduri, plantam in camp, irigam, plivim, rarim,  culegem, pregatim comenzi.

Si pentru ca natura revine la viata si ne transmite o vibratie pozitiva asa si noi avem nevoie sa ne trezim la viata dupa o perioada mai friguroasa, innourata. Faptul ca atat de multe legume, mai ales frunzoasele, apar primavara devreme nu este intamplator.

Printre primele frunzoase care apar chiar la sfarsit de februarie sunt urzicile.

Urzica este o extraordinara sursa de saruri minerale precum potasiu, calciu, cupru, zinc, fosfor, sodiu, crom, magneziu, fier, siliciu, bor, brom. Contine provitamina A,  vitaminele B1, B2, B5, B9, C, K. Mai contine porfirina, taninuri, clorofila, hormoni vegetali etc.

Urzicile ne sunt oferite de mama natura ca sa ne ajute sa trecem peste aceasta schimbare de anotimpuri care nu este tocmai usoara pentru organism.

Are proprietati terapeutice importante, poate sa fie atat aliment cat si medicament mai ales in stare tanara si proaspata.

Consumul de urzici ajuta la detoxifierea sangelui, a ficatului, a tractului digestiv si a vezicii biliare. Are actiune hemostatica datorita vitaminei K si a taninurilor.

 

Neutralizeaza radicalii liberi si contribuie la cresterea rezistentei organismului fata de diferiti factori poluanti, bacterieni, virali etc.

Culoarea sa verde intens se datoreaza clorofilei care are efecte incredibil de benefice asupra organismului cu ajutorul unor cure corespunzatoare: curata ficatul de intoxicatii cu medicamente sau cu alcool, ajuta la eliminarea metalelor grele, intareste sistemul imunitar, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase, imbunatateste flora intestinala si combate respiratia urat mirositoare.

Prin contintutul ridicat in clororfile, xantofile, fier si vitamina C, accelereaza hematopoeza, fiind recomandata in anemia cu derficit de hemoglobinma si eritoricite.

Experimental, s-a dovedit ca urzica inhiba dezvoltarea diferitilor agenti patogeni din genurile Shigella, Staphilococcus, Pasteurella s.a. (Ovidiu Bojor, 2002)

Ajuta la ameliorarea durerilor reumatice, purifica tractul digestive si are rol depurativ al tesutului conjunctiv.

Pentru ca sa beneficiem de cat mai multe proprietati ale urzicilor este bine sa le consumam cand sunt mai tinere si mai fragede iar aceasta perioada de consum este foarte scurta.

Poate fi consumata in sucuri, in combinatie cu alte fructe sau legume, sub forma de mancare preparata la fel ca spanacul, inclusa in omlete sau rittatas, pot fi adaugate in risotto, supe, pizza. Se pot face cipsuri din urzica sau pot fi folosite ca ingredient principal in pesto.

Urzica are in componenta o substanta cu proprietati vezicante pentru piele si de aceea este recomandat sa le manevrati cu grija, cel mai bine purtati manusi suficient de groase cat sa nu periminta perisorilov vezicanti sa intre in contact cu pielea.

Insa prin oparire sau prin uscare, aceste substante isi pierd proprietatile vezicante.