Despre prietenie si.. nu numai

Intre PLANTE, intre plante si oameni, intre oameni si oameni

Plantele ca si oamenii se atrag sau se resping in functie de diverse afinitati..

Radacinile plantelor, florile sau frunzele pot contine substante care le fac /sau nu mai placute vecinilor lor sau insectelor care roiesc in gradina. De asemenea, anumite “proprietati” pot determina cresterea mai viguroasa sau mai rapida a unor plante sau pur si simplu le intensifica aroma.

In gradini si in spatiile amenajate plantele sunt la mana omului..Dar oare mai suntem noi preocupati care sunt prietenii plantelor, avand in vedere ca de multe ori nu mai stim care sunt prietenii nostri? Ne mai facem timp sa-i ascultam, sa-i ajutam, sa le fim alaturi?

E o perioada linistita si desi ne lipseste foarte mult lucrul efectiv in gradina, ne preocupa si mai mult sa gasim un echilibru atat de necesar atat noua cat si plantelor.

Unii le numesc plante companion, mie imi place sa le spun plante prieten. Prietenia este cea care iti da aripi si te ajuta sa creezi in jurul tau un mediu vesel si sanatos.

Astfel am aflat din carti dar am experimentat in gradina anul trecut. Am plantat rosiile si printre ele busuioc. Busuiocul le ajuta sa creasca si le imbunatateste aroma. Busuiocului ii place soarele ca si tomatelor, dar si un pic de umbra pe care acestea din urma i-o pot oferi. Busuiocul indeparteaza mustele si tantarii dar si alti daunatori care pot ataca legumele si in special rosiile. Si uite asa si anul acesta cei doi prieteni vor sta alaturi.

Legumele pastaioase (mazarea, fasolea, bamele) au o calitatea extraordinara. Imbogatesc solul cu azot, astfel incat plantele care se planteaza dupa ele se bucura de un mediu foarte bun de crestere.

Au foarte multi prieteni - legume precum morcovi, telina, vinete, cartofi, varza, castraveti dar si capsuni.

Cimbrul este foarte bun prieten cu mazarea si fasolea. Si el indeparteaza gandacii si imbunatateste aroma prietenilor.

Morcovii sunt insa foarte buni prieteni cu salata verde si cu ceapa dar mai putin prietenosi cu rosiile. Desi acestea din urma confera morcovilor o aroma buna, rosiile le poate inhiba cresterea morcovilor.

Asa cum la nevoie, vorba buna a unui prieten poate face minuni - un ceai din plante poate apara sau chiar salva alta planta de diversi daunatori. Ceaiul de coada calului face semintele de ardei si alte legume mai viguroase.

Adunam informatii pretioase pana vine primavara si vremea ne permite sa lucram in gradina. Ne documentam pentru a ajuta cat mai multe plante sa-si gaseasca locul alaturi de prietenii dragi.

Si uite asa imi aduc aminte si de prietena mea din copilarie cu care nu m-am mai vazut de ceva vreme..O sun..