Supă cu mazăre, lămâie și ou
Ingrediente:
1½ kg mazăre păstăi
5 cești supă legume plus 2½ căni apă
Sare grunjoasă și piper proaspăt măcinat
2 ouă mari, ușor bătute
½ lingurița coajă de lămâie fin rasă plus 2-4 linguri suc lămâie (de la 1-2 lămâi)
Preparare:
Decojiți mazărea (ar trebui să aveți 1½ căni), păstrând păstăile. Puneți păstăile și supa într-o cratiță medie; Aduceți la fierbere. Reduceți focul, Acoperiți parțial, și fierbeți înăbușit 30 de minute. Strecurați păstăile, păstrând supa.
Puneți 4 căni supă în oală, și aduceți la fierbere. Adăugați o linguriță sare și mazărea. Reduceți focul, și fierbeți viguros până când mazărea este fragedă și verde aprins, 3-4 minute.
Adăugați ouăle într-un flux lent, constant amestecând ușor lichidul cu o furculiță pentru a crea fire. Adăugați coaja și sucul de lămâie după gust. Asezonați cu sare și piper. Serviți imediat.
Mazăre coaptă cu tarhon, iaurt și fistic
Ingrediente:
450g mazăre
½ cană frunze tarhon
2 cepe verzi, tocate
2 linguri ulei măsline extra virgin
¼ cană iaurt grecesc
½ cană fistic tocat
Preparare:
Încălziți cuptorul la 260°. Puneți mazărea într-o oală de lut și încălziți-o ușor pe cuptor, amestecând ocazional.
Între timp, puneți tarhonul, ceapa verde, uleiul de măsline, iaurtul și ¼ cana de fistic într-un blender și mixați. Adăugați mazărea și presărați partea de sus cu fistic tocat suplimentar. Asezonați cu un vârf de cuțit de sare, sau după gust. Coaceți pentru aproximativ 15 minute – până când partea de sus începe să devină maro. Scoateți și serviți.