Branzeturi din lapte de capra de la Manastirea Barnova

BRANZETURILE de la MANASTIREA BARNOVA se pot comanda in aceasta saptamana in limita stocului disponibil si apoi la comanda (mail la comenzi@legumefericite.ro)pentru saptamana urmatoare.

Sunt facute din lapte crud (putina sare in cazul telemelei). Chefirul este amestec de lapte crud si lapte fiert iar cheagul folosit este cel obtinut dupa metoda traditionala si veche de cand lumea, din stomacul iezilor.

Gust diafan la URDA - preferata mea recunosc!

Branzica Dafina este cea alba si cea cu carbune vegetal - acestea sunt facute de Parintele Staret in persoana. Facute cu mult dichis si mare atentie la temperatura laptelui. Sunt trei bucati in caserola.. Merita incercate!

Partintele este foarte mandru de transa de astazi de telemea de capra - super maturata, super gust

Pentru a vedea toate produsele pe care le avem disponibile in saptamana urmatoare click aici

Despre laptele de capra...

 

 

 

Se presupune că laptele de capră a fost primul lapte  care a servit consumului uman.

Consumul de lapte de capră, preventiv sau curativ, crește imunitatea organismului, înlătură oboseala, menține nivelul tensiunii în limite normale, previne îmbătrânirea.

În comparație cu cel de vacă, laptele de capră are în compoziția sa mai mult potasiu, calciu, magneziu, cobalt, fosfor, sodiu, seleniu, zinc, acid citric și triptofan.

De asemenea, laptele de capră conține vitaminele A, B1, B2, C și E.

Caprele reprezintă pentru om o sursă de hrană ieftină și nepoluată, cu valoare biologică ridicată. Laptele de capră reprezintă un aliment cu deosebite calități nutritive și dietetice. Poate fi consumat imediat după mulgere, de către copii sau de bătrâni.

Este foarte important faptul că laptele  de capră poate fi consumat sub formă crudă, riscul de transmitere a tuberculozei fiind redus (un caz la o mie de oameni), față de peste 60% în cazul consumului de lapte crud de vacă.

 

 

Fiind bogat în calciu, are rol important în alimentația copiilor, care ar trebui să bea mai mult lapte de capră și să consume iaurturi și brânzeturi, pentru a dobândi un sistem osos sănătos. Laptele de capră are mai puține grăsimi și mai puțin colesterol decât laptele de vacă.

Brânza din lapte de capră are până la de 4 ori mai puține calorii decât cea de vacă; de aceea este recomandată în cura de slăbire. Laptele de capră este recomandat bolnavilor de tuberculoză, pentru întărirea organismului, iar prin aportul de minerale previne  anemia și demineralizarea osoasă.

Datorită proprietăților dietetice, având un conținut mic de trigliceride este indicat diabeticilor, deoarece reglează nivelul de insulină în organism, previne diabetul de tip II, protejează sistemul cardiovascular, previne ateroscleroza, și stabilizează tensiunea arterială.

Prin cercetări medicale s-a dovedit că laptele de capră poate reduce până la 55% riscul de cancer la sân. Cura de lapte de capră are efecte imediate: redă vioiciunea, capacitatea de a lupta cu bolile,inclusiv cu cancerul. Mulți specialiști recomandă chefirul obținut din laptele de capră în dieta bolnavilor de SIDA.

În cadrul mănăstirii, din laptele de capră se obțin următoarele produse: unt , caș, telemea, urdă, chefir, săpun, brânză lactică  cu diferite condimente și brânză lactică cu carbon vegetal.