Despre Gradina Fermecata

..vreau sa va povestesc intai.

Mi-o doream de cand eram copil; unii ar numi-o ferma..pentru ca avem o suprafata destul de mare de teren..cand l-am cumparat in urma cu mai bine de zece ani, era o pajiste foarte frumoasa din inima satului, unde vecinii isi pasteau vacile, (o proprietate particulara a nu stiu cui..de multi ani neingradita) fiind mult mai comod decat sa le duca la camp..intre timp, caci ne-a luat ceva timp, am construit o casa spatioasa pentru familia noastra compusa din doi adulti si trei copii; incet, foarte incet, o gradina mare plina de trandafiri - florile mele preferate, cativa promi fructiferi si o multime de legume fericite - s-a transformat in Gradina Fermecata

..de ce Fermecata? Pentru ca dragii mei tarani, consateni, prieteni, clienti, oameni buni - pamantul ne ofera roadele sale magice - sa nu ne mai vaitam atat - anul acesta am avut dovada, ca DA se poate!! am avut o iarna “grea”, ploi acide, ploi cu piatra cand rasadurile isi luau avant sa creasca, cand rosiile vrej erau o frumusete, am avut ploi de nu se mai opreau, am avut seceta - apoi, doua luni nu a plouat nici un strop in zona noastra, daunatori, limacsi, fluturii verzei, purici, gandaci de Colorado milioane, si cate si mai cate - cu toate astea RECOLTA este bogata, sanatoasa si curata. Am ingrijit cu mainile, am iubit cu sufletul, am stropit cu ceaiuri din plante medicinale crescute spontan sau cultivate chiar printre legumitze, ne-am parlit la soare impreuna cu ele, am acceptat pierderile si am blagoslovit pamantul si roadele sale. Of..i-ar m-am infierbantat pe tema asta, sa revenim in Gradina Fermecata.

Aici se afla si o alee de trandafiri cataratori, muscate, craite, galbenele, cicoare salbatica, o bucata de gazon si un loc de joaca pentru copii; multe gaini si pui, rate, boboci, curcani, 3 caini de talie mica -Pufi, Negri si Tichi si 2 catelusi, Maraici si Winchi, dar si o pisica nesatula care tocmai a fatat..

Desi la prima vedere nu pare, in gradina este si multa salbaticie - unde cresc multe plante dar si buruieni spontan - papadia, cicoarea ne bucura privirea dis de dimineata; din cand in cand vin aici randunele, multe vrabii, pasari cantatoare, dar si ciori si grauri care ne mananca mazarea, fluturi multicolori dar si fluturii albi ai verzei si cate si mai cate - pe care le vom dezvalui in timp.

Acum e vremea Recoltei, multa pe masura pasiunii si a dedicatiei noastre. Pe masura muncii - Domn’ Director nu stie daca sa se bucure sau nu!

”- Avem multe - Doamna - le vindem, le consumam, ce facem, ca multe ne-a mai dat Dumnezeu?!"

In gandul meu zic - de’ nici asa nu e bine omului..

Marius este gradinarul nostru, pe care l-am botezat Domn Director ajutat sau "incurcat" din cand in cand de Floarea vietii lui, cu care face nunta in luna lui Brumarel. Harnici si iubareti, pasionati si dedicati. Inveti pofta de viata de la ei, nu gluma!

Personaje multiple in randul Legumelor Fericite: Patrunjel, Cretul, Lamaita, Roshcata, Ciuchini (asha ii zice Domn Director dovlecelului Zucchini), dovle, Floarea ( dovlecel Patison), izmenita (izma), Sali (salata), Mushchiuletz (spanacul), Mustacioara (ceapa verde), Roza (rosia roz), Indragostita (rosia creata Dacia), Mustaciosul (usturoi), parutza (rosia para galbena), Leul (leusteanul), Morcoveatza, Psst (pastarnacul) si multe altele pe care vi le voi prezenta pe masura ce povestea se va scrie.

caci Tudor, Maria si cred ca si Oana vor fi cei ce vor dezvalui "POFTEstile" din Gradina Fermecata- scrise de copii sau de adultzi - vesele, puerile , cu mai multa sau mai putina inspiratie - aici e locul lor. Dedicate copiilor care vor sa faca cunostinta cu personajele din Gradina Fermecata vom incerca sa postam cate una sau doua saptamanal; nu va suparati pe noi daca ma facem si greseli mai de ortografie, mai de exprimare - mai avem multe de invatat.

De asemenea suntem foarte deschisi sa postam povesti (poftesti), scrise si de alti copii despre legume, plante, flori si animale domestice; ne bucura creativitatea si incurajam orice pana…sa-si faca treaba.