Rubarba, revent sau rabarbăr

Acum cativa ani buni, am mancat o tarta cu rubarba. Habar n-aveam ce e, m-a atras culoarea si, recunosc, am crezut ca rubarba e un fel de fruct de padure.

Dar in apararea mea, trebuie sa mentionez ca, de exemplu, in Statele Unite, desi considerata leguma, o decizie judecatoreasca a stabilit in 1947 ca rubarba sa fie fruct. Ca urmare, taxele de import au scazut (cele pentru fructe fiind mai mici decat cele pentru legume).

 

Daca sunteti ca si mine si va uitati la frunze zicandu-va "alte frunze de salata" :)) va invit sa experimentati culinar, sa le (si va) acordati sansa de a descoperi ceva inedit.

 

Orice ati avea in minte sa preparati, se folosesc numai petiolurile frunzei. Culoarea trebuie sa fie roz-rosiatic sau verde cu rosu in functie de soi. Acestea se taie marunt, cubulete. Tratati-le ca orice fruct acrisor si puteti sa faceti: compot, dulceata, peltea, marmelada, suc, tarte, placinte, prajituri pandispan etc.

 

 

 

Simple sau in amestec cu capsuni, de exemplu, preparatele vor avea o savoarea incredibila.

Sau in amestec cu mere, fiert scazut si aveti un sos dulce minunat de pus peste budinci si grisuri.

In stare cruda, puteti sa faceti un sos de salata, de exemplu, cu otet si ulei.

Mai puteti sa folositi si la acrirea ciorbelor, de ce sa nu fie si ciorbele mai sofisticate?! S-or fi acrit de atata bors :)

 

Cum se prepara? Se spala petiolurile, se taie cubulete si se pun la fiert in putina apa (petiolurile contin multa apa) si zahar pana se inmoaie. Apoi, puteti sa folositi "fiertura" mai departe, in tarte, pandispanuri, compot, gem etc.

Condimentele cu care se intelege bine ar fi scortisoara, ghimbirul, nucsoara. Dar puteti sa experimentati.

 

Rubarba este saraca in calorii, dar ideala in anemii. Are decifosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine (mai ales Vitamina C). Are foarte multe fibre.

O fi noua pentru noi, dar desteptii aia de chinezi o folosesc de peste 2700 de ani in tratamente.

 

Atentie!!!! Frunzele nu se consuma, sunt toxice, au un continut foarte mare de oxalati, sunt otravitoare.