Insectele harnice din gradina

8 iunie 2013

Preocupata de lumea gradinii mele am inceput sa privesc cu mai multa atentie insectele..

Mai zilele trecute, o amica ma intreaba de un remediu eco impotriva furnicilor. Furnici? Credeam ca toate isi facusera musuroaiele la noi in casa..de un an de zile incercam sa le dam afara din casa si ele sunt parca magnetizate de ceva si revin ..Probabil datorita conditiilor prielnice :-) mica mea sera cu flori din casa, ma gandesc eu, constituie elementul de atractie.

Ma pun pe documentat; remedii de alungare "de scurta durata” insa, am tot incercat, dar gandul care nu-mi dadea pace era: oare nu trebuie sa le fim mai degraba recunoscatori?

Pai sigur ca trebuie sa le apreciem; iata ce ne spune wikipedia

Furnica este numele comun dat membrilor unei familii de aproximativ 9000 de specii de insecte care trăiesc în societăți înalt organizate numite colonii. În aceste colonii diversele activități necesare nutriției, adăpostirii și reproducerii coloniei sunt divizate între indivizi special adaptați.Deci furnicile constituie o societate!

Rolul lor in cadrul ecosistemului este crucial: sapă cuiburi subterane care au numeroase ieșiri și tunele. Aerul și apa trec prin aceste pasaje subpământene, asigurând oxigenul și umezeala necesare rădăcinilor copacilor. Deci Domn director(gradinarul nostru) a scapat de operatia de aerare a solului..Furnicile mâncătoare de seminte deplasează semințele unor plante și le transferă în camerele depozit subterane dinăuntrul cuiburilor lor. Această activitate împrăștie semințele, așa încât o parte din ele se pot răspândi în regiuni care sunt la mare distanță de plantele-părinți.

Furnicile din multe specii se hrănesc cu alte insecte, care sunt fie vii, fie moarte. În acest fel, furnicile diminuează dimensiunile altor populații de insecte și reciclează materia organică. Utilizarea furnicilor țesătoare în plantațiile de citrice din sudul Chinei este considerată drept cea mai veche aplicație de control biologic cunoscută.  În Europa, tipuri variate de furnici sunt introduse intenționat în pădurile de cherestea, unde vânează omizile, împiedicându-le astfel să mănânce frunzele copacilor.

Deci doamnelor furnici bine ati venit la noi acasa, va multumim pentru tot ceea ce faceti pentru noi si planeta Pamant!

 

La vanatoare de furnici pentru poze nu m-am putut abtine sa ne le admir la munca pe albinutze. Mari amatoare de tufele de lavanda ele pareau neobosite, ne le pasa ca e weekend; cu atatea flori in jur, dispuse sa-si ofere polenul ..le-ar fi greu sa nu-si faca treaba. Fara aceste harnicute care polenizeaza plantutele cu siguranta nu ne-am bucura de roade alese..ca sa nu mai vorbim de fagurii de miere.

 

 

 

 

Ma bate gandul sa-mi cumpar cativa stupi pentru gradina, poate la anul cine stie..daca as gasi si pe cineva sa le ajute la nevoie ar fi perfect! Legumele ar fi si mai fericite.

 

 

 

Foarte pe scurt - gargaritele sunt si ele mai mult decat binevenite in Gradina Fermecata; si asta pentru ca o gargarita adulta mananca in jur de 75 de afide pe zi iar o larva peste 350.

Ne oprim pentru o secunda si binecuvantam toate insectele benefice!