Sfat de consum
☼ Dovleceii noi se pot consuma si cruzi, taiati fin si stropiti cu ulei si zeama de lamaie.
☼ Florile se intrebuinteaza in numeroase preparate mexicane.Se pun in supele de legume, se umplu cu diverse ingrediente sau sunt umplutura pentra quesadilla cu branza.
Gratin cu dovlecei, cartofi și brânză de capră
Ingrediente:
1/2 lingură busuioc proaspat tocat
60g parmezan ras
60ml lapte
150g brânză de capră
3 linguri ulei de masline
4 cartofi medii
500g dovlecei
1/2 lingură cimbru proaspăt tocat
sare, piper
Preparare: Încinge cuptorul la 200C. Unge bine o tavă de copt din ceramică ( de maxim 2 litri) cu puțin ulei de măsline.
Feliază in rondele foarte subțiri dovleceii și cartofii. Amestecă feliile cu 3 linguri ulei de măsline și așează o treime din ele la baza vasului de copt. Asezonează bine cu sare și piper și presară jumatate din cantitatea de brânză de capră fărâmițata.
Repetă operațiunea cu o treime din legume și apoi cu restul de branză. Ultimul strat trebuie să fie tot unul de legume. Toarnă laptele peste toate aceste straturi și presară parmezanul ras. Bagă la cuptor acoperind vasul cu un capac pe măsura sau cu folie de aluminiu și coace timp de 30 de minute. Scoate capacul sau folia și mai lasă încă 15 minute la cuptor până când se rumenește. Presară busuiocul și cimbrul și serveste gratinul cald.
Chiftele de dovlecei
Ingrediente:
- 2 dovlecei mari
- 1 ou
- 1 lingură făină
- 1 ardei iute
- 1 lingură mentă uscată
- 75 g parmezan
- sare, piper, chimion
- ulei de măsline
- o lămâie
Preparare:
1. Îndepărtați capetele dovleceilor și tăiați-i în sferturi pe lungime. Înlăturați mijlocul alb și pufos cu ajutorul unui cuțit și taiați-i bețișoare subțiri. Separați oul. Adăugați la gălbenuș bețișoarele de dovlecel, piper, făina, ardei iute(tocat marunt, fără semințe), mentă, parmezan si coajă de lămâie rasă. Amestecați cu mâinile.
2. Bateți albușul spumă cu un praf de sare si adaugați-l la compoziția de dovlecei, amestecând cu grijă. Încălziți într-o tavă teflonată puțin ulei de măsline și prăjiți chiftelele formate cu ajutorul unei linguri si presărate cu chimion, pe ambele părți pânî se rumenesc bine. Se pot servi stropite cu suc de lămâie sau sub formă de sandwich cu brânză telemea și roșii