Mancarici cu vinete

Salata de vinete in stil arabesc

Sunt fan vinete din cand in cand, imi place sa le pregatesc ca salata sau mancarica de vinete cu rosii.

Insa trebuie sa recunosc ca nu ma dau in vant dupa cantitatea mare de ulei din vinetele traditionale romanesti si nici dupa combinatia uleiului cu ceapa.

 

De cele mai multe ori imi pica greu, asa ca la doua ore dupa masa regret deja ca le-am mancat.

 

Asa ca am cautat o reteta alternativa si am gasit J

Vinete facute in stil arabesc. Se fac mai repede, contin de zece ori mai putin ulei, sunt mai usor de digerat si au un gust grozav!

 

Ce spune Ayurveda despre vinete?

In cultura Ayurvedica exista trei tipuri de mancare: Tamaswik, Regeswik si Satwik.

Tamaswik

  • Este mancarea care nu are energia fortei vietii
  • Este veche, stricata
  • Daca de exemplu avem un obicei in a manca mancare tinuta in frigider de peste 1 saptamana constant, ne vom imbolnavi
  • Mancare arsa, la gratar, prajita.

 

Regeswik

  • Este mancarea care creeaza elementul de foc in corp, care declanseaza emotii.
  • Aduce schimbari rapide in nivelul de hormoni si in dispozitia unei persoane
  • Mancare picanta si fierbinte, mancare prajita, usturoi, ceapa, mustar, vanata.
  • Pestele si carnea sunt alimente Regeswik- au nevoie de mai multa digestie, mai mult foc pentru a fi digerate.

 

Satwik

  • Este mancare plina de energia fortei vietii
  • Mancare proaspata, usor digerabila, nu supara stomacul
  • Echilibreaza digestia, nu declanseaza emotii si hormoni
  • Plina de fibre si usor de digerat
  • Aduce calm, pace in corp si in minte
  • Fructe si legume proaspat culese, pesti mici, unt clarifiat, unt, lapte

 

Ayurveda recomanda sa nu consumam niciodata mancare de tip Tamaswik, arareori mancare Regeswik si zilnic mancare Satwik.

 

Daca consumati carne, oua sau vinete atunci mancati-le alaturi de legume proaspete pentru o digestie optima si un echilibru nutritional adecvat.

Mutabal (salata arabeasca de vinete)

  • 2 vinete medii facute la plita
  • 100g iaurt bio (mai puteti adauga dupa gust)
  • 2 linguri de tahini
  • 2 linguri zeama de lamaie (sau dupa gust)
  • 1 lingurita de sare
  • ornam cu menta si cu rodie daca este in sezon (eu am folosit agrise pentru culoare)

Vinetele se decojesc si se pun intr-un bol. Se maruntesc usor cu ajutorul unei furculite. Este ok sa lasam bucati un pic mai mari si sa nu le facem piure.

Se adauga tahini si se inglobeaza bine. Se adauga apoi iaurtul pana se obtine o pasta omogena. Se adauga zeama de lamaie si de sare si se amesteca in continuare.

 

Se servesc intr-un bol, ornate cu menta si rodie (agrise).

PS: este bine sa faceti cantitatea pe care o consumati, sau daca le-ati facut de dimineata sa le mancati pana seara. Se altereaza foarte repede, mai ales pe caldura aceasta.

Pofta buna!

 

Veronica este profesoara de yoga si tehnician nutritionist in cadrul Nirvana Yoga. Este indragostita de un stil de viata sanatos, de ingrediente proaspete si de buna calitate. Pentru coaching de nutritie o puteti gasi pe yogi@nirvanayoga.ro sau