Fasole verde

 

Prezența diferitelor tipuri de antioxidanți din fasolea verde stimulează sistemul imunitar într-o mare măsură. Antioxidanții sunt compuși benefici care caută radicalii liberi periculoși pentru a-i elimina din sistem înainte ca aceștia să provoace boli sau leziuni tisulare.
Fasolea conține și o serie de compuși numiți “fitați”, despre care se spune că previn apariția unor tipuri de cancer digestiv. Studiile epidemiologice au arătat că persoanele care consumă cantități mari de fasole nu sunt la fel de predispuse la apariția cancerului și se presupune că acesta este parțial și un rezultat al acțiunii fitaților din fasole.
Fasolea verde combate anemia și astenia datorită fierului, bine reprezentat în compoziția sa. Fierul îmbunătățește imunitatea și musculatura, este important pentru metabolism și pentru toate funcțiile organismului.
De aceea, copiii, adolescentii, femeile gravide și cele care alăpteaza, dar și persoanele cu deficit de fier ar trebui să consume cât mai des fasole verde pentru a-și procura mineralul care le lipseste. Pentru că este bogată în potasiu, vitamine din grupa B, glucide și clorofilă, nutriționiștii recomandă... mai mult
Specialiștii nu recomandă consumul de fasole verde persoanelor cu afecțiuni renale sau biliare, deoarece aceasta conține oxalați, substanțe care pot împiedica absorbția calciului, acumulându-se în fluidele corporale și apoi cristalizându-se și ducând la complicații.

 

Prezența diferitelor tipuri de antioxidanți din fasolea verde stimulează sistemul imunitar într-o mare măsură. Antioxidanții sunt compuși benefici care caută radicalii liberi periculoși pentru a-i elimina din sistem înainte ca aceștia să provoace boli sau leziuni tisulare.

 

Fasolea conține și o serie de compuși numiți “fitați”, despre care se spune că previn apariția unor tipuri de cancer digestiv. Studiile epidemiologice au arătat că persoanele care consumă cantități mari de fasole nu sunt la fel de predispuse la apariția cancerului și se presupune că acesta este parțial și un rezultat al acțiunii fitaților din fasole.

 

Fasolea verde combate anemia și astenia datorită fierului, bine reprezentat în compoziția sa. Fierul îmbunătățește imunitatea și musculatura, este important pentru metabolism și pentru toate funcțiile organismului.

 

De aceea, copiii, adolescentii, femeile gravide și cele care alăpteaza, dar și persoanele cu deficit de fier ar trebui să consume cât mai des fasole verde pentru a-și procura mineralul care le lipseste. Pentru că este bogată în potasiu, vitamine din grupa B, glucide și clorofilă, nutriționiștii recomandă... mai mult

 

Specialiștii nu recomandă consumul intens de fasole verde persoanelor cu afecțiuni renale sau biliare, deoarece aceasta conține oxalați, substanțe care pot împiedica absorbția calciului, acumulându-se în fluidele corporale și apoi cristalizându-se și ducând la complicații.

Mâncare de fasole verde cu dovlecei

Ingrediente:

500 gr fasole verde

1 dovlecel mai răsărit

3-4 roșii bine coapte

1 ceapă

1 morcov

3-4 căței de usturoi

1 legătură mărar

1 crenguță de cimbru

sare, piper

ulei

Preparare:

Curățăm și tocăm ceapa mărunt. O punem la călit în cratiță în 2-3 linguri de ulei. Adăugăm cimbru și un praf de piper proaspăt măcinat. Când ceapa își schimbă culoarea adăugăm și morcovul tăiat cubulețe. Mai ținem 1 minut și stingem totul cu o cană cu apă. Când începe să fiarbă punem fasolea verde

Fierbem fasolea 10 minute la foc încet și adăugăm dovlecelul tăiat îmbucături. Tot acum adăugăm și roșiile proaspete decojite și tăiate cubulețe sau conserva de roșii. Dacă folosim roșii proaspete putem pune o linguriță de zahăr care să taie aciditatea și să îndulcească puțin mâncarea. Mai punem apa astfel cât să acoperim totul, punem capac la cratiță și lăsăm să fiarbă 10-15 minute. Timpul de fierbere poate fi mai scurt sau mai lung funcție de cum vă place fasolea și dovlecelul, mai al dente sau mai bine fierte.

Luăm capacul de pe cratiță și când sosul a ajuns la consistența pe care o dorim îi dăm sare după gust mâncării, adăugăm cățeii de usturoi feliați  și mărarul verde tocat.

 

Supă de fasole verde

Ingrediente:

500 g fasole verde

o lingură și jumătate de unt

2 legături de ceapă verde

200 g de castraveți

100 de grame de frunze de spanac

Sare

Piper negru măcinat

Puțin zahăr

Puțină nucșoară proaspăt răzuită

1 morcov

O legatură de usturoi verde

Preparare:

Păstăile se taie în jumătăți și ceapa se taie în inele subțiri. Se curăță castravetele de coajă (sau se spală bine) și se taie în bucățele, iar la fel se procedează și cu morcovul. Într-o oală se pune la fiert jumătate de litru de supa de legume.

În acest timp se pune la topit untul sau margarina într-o oală mare. Se călesc păstăile, ceapa, morcovul și castravetele. Apoi se adaugă restul de supă și se lasă să fiarbă aproximativ 5 minute la foc potrivit. Spanacul se taie și se adaugă la supa de legume. Acesta se lasă să dea în clocot și se condimentează picant cu sare, piper, zahăr și nucșoară. Usturoiul verde se taie inele și se presară în supă.