Alimente care combat..ce e mai rau (2)


"Esentialul este invizibil ochiului" spunea Antoine de Saint-Exupery in "Micul print".

Multe beneficii pentru sanatate si numeroase rezultate terapeutice pozitive au fost atribuite probioticelor. Iaurtul si chefirul sunt principalele surse alimentare de probiotice. Beneficiile pentru sanatate si actiunea terapeutica a acestora sunt notabile: pastrarea sanatatii florei intestinale, intarirea sistemului imunitar, scaderea nivelului de colesterol, activitate anti.., prevenirea infectiilor urogenitale, ameliorarea constipatiei, ameliorarea diareei provocate de antibiotice, prevenirea osteoporozei.

Consumul zilnic de alimente imbogatite cu probiotice este o modalitate simpla si eficienta de a mentine in colon un nivel ridicat de bacterii lactice, prevenind astfel aparitia ...

Plante aromatice si mirodenii: gust bun in prevenire. Proprietatile antiinflamatoare ale condimentelor joaca un rol important in prevenirea multor tipuri de...Plantele aromatice si mirodeniile contin molecule antiinflamatoare, care contribuie la incetinirea procesului de evolutie, nelasand tumorile sa se foloseasca de conditiile favorabile din mediul apropiat pentru a se dezvolta. Ghimbirul, curcuma, menta, salvia, busuioc-ul, rozmarin-ul, patrunjelul, coriandrul, asmatuiul, chimenul dulce, dar si legume precum morcovii, pastarnacul, telina, ardeiul iute de Cayenne, cuisoarele sunt doar cateva dintre cele mentionate de cercetatorii americani.

Semintele de in - recunoscute ca o sursa nutritiva de calitate superioara - erau prezente in meniul zilnic al faraonilor, fiind folosite la prepararea multor mancaruri etiopiene, indiene si chinezesti. Se spune ca in sec al VIII-lea, Carol cel Mare, regele francilor, a fost atat de impresionat de multiplele calitati ale inului, incat a impus prin decret consumarea semintelor de in! Pe langa acizii grasi omega-3, semintele de in contin cantitati exceptionale de fitoestrogeni, molecule cu o structura asemanatoare estrogenilor, care pot atenua efectele nocive cauzate de nivelul excesiv de ridicat al acestor hormoni. Desi izoflavonii din soia sunt fitoestrogenii carora  lumea medicala si cea stiintifica le-au acordat cea mai mare atentie, in natura exista si alte clase de fitoestrogen; e vorba in special de: seminte de floarea-soarelui, arahide (alune de pamant), boabe de soia, acaju, nuci, fasole rosie, paine de secara.

A te initia in taina ciupercilor, este ca si cum ai patrunde pe un taram ciudat, plin de secrete si legende: o lume unica, deopotriva diversa si complexa, unde cele mai cautate placeri culinare stau laolalta cu otravuri fabuloase si ucigatoare. Ciupercile reprezinta o forma de viata distincta si de o mare diversitate; din cele 100 000 de specii, cel putin 2000 sunt comestibile, iar 500 sunt cunoscute pentru capacitatea lor de  influenta in diverse grade functionarea organismului uman. Anumite ciuperci sunt foarte bogate in molecule anti... care incetinesc dezvoltarea tumorilor si evolutia ...

Pe langa rolul principal pe care il au in ecologia planetei, algele marine sunt prototipul unei hrane sanatoase ideale. Ele sunt foarte bogate in minerale esentiale, in special in iod, potasiu, fier si calciu (de cinci ori mi mult fier decat spanacul, de zece ori mai mult calciu decat laptele de vaca), contin multe proteine, toti aminoacizii esentiali, vitamine si fibre. Algele marine trebuie considerate aliati pretiosi, cu efecte protectoare puternice in lupta impotriva multor forme de..

Omul vede in actul de a se hrani atat o conditie necesara pentru a supravietui, cat si o conditie esentiala pentru a avea o sanatate infloritoare. Diata radacina cuvantului "dieta" inseamna "art de vivre". Potrivit lui Epicur, aceasta arta de a trai inseamna sa cauti in permanenta "echilibrul", un echilibru care marea placerea si totodata imbunatatea starea de sanatate. Incredibilul numar de alimente identificate in natura de-a lungul istoriei, mai ales alimente de origine vegetala, confirma aceasta permanenta cautare a echilibrului. Fructele, legumele, radacinile, germenii, cerealele si nucile pe care le mancam si astazi au avut un rol esential in evolutia traditiilor culinare, contribuind deopotriva la ascensiunea civilizatiilor si la profilaxia bolilor.