Leac cu Ridiche neagra

Desi nebagata prea mult in seama, ridichea neagra are un rol insemnat in aceasta perioada rece.

O stim cu totii si o folosim cand nu ne lasa tusea..ii pacalim pe copii sa-i bea siropul ce se lasa in scobitura sa de pe o zi pe alta. Dar iata ca si ea - ridichea neagra a fost cunoscuta din timpuri stravechi si se pare ca romanii au raspandit-o pe continentul european.

Contine hidrati de carbon, proteine, celuloza, ulei volatil sulfurat, pectine, vitaminele A, B1, B2, C, E, acid folic, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, clor, zinc, siliciu, sulf, seleniu, etc

"Ridichea ajuta la diminuarea pietrelor (calculilor), tonifiaza stomacul si stimuleaza pofta de mancare, mareste cantitatea de bila secretata, stimuleaza celula hepatica si renala, curata mucoasele, purifica sangele si organismul, prin eliminarea reziduurilor, curata articulatiile de depuneri, intareste parul, vindeca afectiunile cailor respiratorii. Are toate proprietatile anticancerigene ale grupului de plante crucifere." ("Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare" - Eugen Giurgiu)

Ridichea neagra se poate folosi cruda, ca atare, sub forma de suc (impreuna cu alte legume - telina, patrunjel de radacina, etc), germeni de ridichi, cataplasme.