Ai migrene, arsuri, dureri de rinichi, vrei sa slabesti? Consuma ardei iute!

5 august 2013

 

Am inceput sa consum ardei iute dupa 30 de ani - usor usor..acum imi place foarte mult; recunosc cel mai mult imi place cu ciorba plina de legume sau cu tocanita..

Contrar percepției că ardeiul iute mai rău face stomacului, se pare că rezultatele studiilor arată exact contrariul.

Capsaicina este cea care determină creșterea fluxului sangvin, astfel că, odată ajunsă în regiunea stomacală, aceasta va determina stimularea producției de suc gastric, care ajută la ameliorarea arsurilor și crampelor abdominale cauzate de o masă copioasă. De asemenea, capsaicina poate distruge bacteria Helicobacter pylori, care cauzează grave probleme gastrointestinale.

 

Un alt rol al capsaicinei este acela de stimulare a sistemului imun. Administrarea capsaicinei atrage, print-un fenomen deja cunoscut, celulele sistemului imun care ajută la distrugerea bacteriilor  și inactivarea substanțelor toxice rezultate din distrugerea celulară și a reacțiilor alergice.

 

Există varietăți de ardei iute care au proprietăți laxative și diuretice, favorizând eliminarea uraților și a nisipului, fiind totodată un calmant al durerilor de rinichi și vezică. Intern, în doze mici, poate fi folosit ca stimulent al secrețiilor stomacale.

 

Este util în prevenirea formării cheagurilor de sânge. Un alt beneficiu este faptul ca ajuta la decongestionare, prin stimularea secrețiilor, care induc transpirație și secreții nazale abundente. În plus, acesta dilata sacii pulmonari și, prin urmare, ajută la controlul astmului

Multe studii arată că ardeiul iute poate avea un efect terapeutic asupra corpului, permițând relaxarea mult mai ușor. Capsaicina blochează o substanță naturală numită substanța P, care se ocupă cu transmiterea și percepția durerii.

Așadar, ardeiul iute poate fi de ajutor în ameliorarea și prevenirea unor probleme comune ca durerile de cap, migrenele și disconfortul cauzat de problemele sinusurilor, permițând consumatorului să se relaxeze mai ușor. Capsaicina are și proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.

 

Un studiu efectuat în 2010 de către cercetătorii de la Centrul pentru Nutriție Umană din cadrul Universității din California a demonstrat că ardeiul iute este un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece principala substanță care dă gustul picant ardeiului iute, capsaicina, ajută la arderea grăsimilor din corp (în special a celei de pe abdomen), reduce pofta de mâncare și accelerează metabolismul.

 

Un ardei iute înaintea prânzului și a cinei te ajută să reduci cu 15% porțiile de mâncare.

 

Totodată, se pare ca ardeiul iute diminuează și pofta de alimente grase, sărate sau dulci, ținându-ne departe de gustarile nesănătoase

 

Este demonstrat științific faptul că substanța conținută de ardeiul iute, capsaicina, accelerează metabolismul, declanșând în mod natural termogeneza, adică transformarea grăsimilor în energie utilă, cu efecte directe în pierderea în greutate.

 

Proaspăt, uscat, murat ori transformat în boia sau în pastă, oricum este extrem de eficient. Există chiar și capsule cu extract de ardei, concepute pentru a-i ajuta să slăbească pe cei care nu tolerează gustul iute. Se pare că o astfel de pilulă stimulează arderile la fel ca o jumătate de oră de alergare.

 

Ardei cu sanatate!!