Invitatie la ceai..

7 octombrie 2013

 

Va invitam la ceai..

 

Plantele cu flori galbene, precum gălbenelele sau sunătoarea, au acest efect de încălzire a organismului. Cea mai bună formă de administrare este infuzia, care se prepară cu o linguriță de flori la o cană cu apă (250 ml). Se consumă două-trei căni pe zi. Mai puțin cunoscut este că și păpădia, care de obicei este recomandată pentru tratamentul problemelor digestive, stimulează eliberarea de căldură. Se pot folosi atât frunzele, florile (în infuzii), cât și rădăcina (în decocturi, dar ele au un efect laxativ mai puternic).

 

 

Busuiocul îți dă energie

Administrat tot sub formă de ceai fierbinte cu miere, revitalizează rapid organismul și ne înviorează, ajutându-ne de asemenea să stopăm procesul gripal în orice fază a sa, dar mai ales în faza de debut. Se bea foarte cald, înghițind lent și lăsandu-l să alunece pe gât, abținându-ne să mâncăm în timpul tratamentului. O doză de șoc constă în 6-7 cani cu infuzie de busuioc îndulcit cu miere, băute la intervale de 15-30 de minute una de alta.

 

Menta alina durerile de cap

Un alt ceai pentru a trece printr-o iarnă lungă și rece, ceaiul de mentă este "excelent pentru sinus și condițiile respiratorii superioare." Deasemenea, este deosebit de delicios amestecat cu lămâie. Poti alunga durerile de cap prin comprese cu ceai concentrat sau cu ulei esential de menta

 

Cimbrul ameliorează tusea

Această iarbă aromatică pe care o găsești mai degrabă în bucătărie este un excelent remediu pentru tuse. Două substanțe active din cimbru, thymolul și carvacrolul, au efect antimicrobian, dezinfectant și expectorant. Asta înseamnă că, dacă tusea este provocată de un microb, cimbrul îți va curăța căile respiratorii. Infuzia o prepari ca de obicei.

 

Din nici un ceai nu trebuie să lipsească mierea. O linguriță de miere este suficientă pentru a ne produce energie calorică pentru întreaga zi. Mierea nu se adaugă în ceaiul fierbinte, pentru că își pierde din proprietăți. Ceaiul trebuie să fie călduț. Se poate consuma și separat, ca aliment, în special dimineața. Efect de încălzire are și polenul, consumat sub formă de granule sau în amestec cu miere.