♥ Avand o compozitie asemanatoare spanacului, loboda are proprietati remineralizante si revitaminizante. In anumite tari ale Europei, loboda este considerata nu doar un revitalizant si tonic al organismului, ci si un afrodiziac.
♥ Este intrebuintata si in tratarea tusei si a inflamatiilor gatului si este apreciata pentru faptul ca stimuleaza metabolismul si intareste sistemul imunitar al organsimului.
♥ Regasim in compozitia ei cantitati semnificative de vitamina K ce ajuta la fixarea calciului, dar si la intarirea vaselor de sange. Prin urmare, loboda impiedica formarea cheagurilor de sange, reducand riscul atacurilor cerebrale.
♥ Loboda previne si combate astenia de primavara si contribuie la detoxifierea organismului.
♥ Antocianinul, flavonoid - pigment care da culoarea rosie, violet sau albastru frunzelor de loboda, este un agent cu proprietati analgezice, ameliorand efectele inflamatiilor si durerilor aparute in sistemul perifieric si nervos, protejand structura si functionarea celulelor neuronale.
♥ In medicina populara, frunzele de loboda sunt intrebuintate drept remediu tonic si revitalizant, dar si ca tratament in cazul oboselii, a epuizarii nervoase si a congestiei. In popor, frunzele zdrobite de loboda sunt intrebuintate in tratarea gutei. Sub forma de cataplasme, sunt folosite pentru vindecarea eczemelor.