Sfat de consum
☼ Dovleceii noi se pot consuma si cruzi, taiati fin si stropiti cu ulei si zeama de lamaie.
☼ Florile se intrebuinteaza in numeroase preparate mexicane. Se pun in supele de legume, se umplu cu diverse ingrediente sau sunt umplutura pentra quesadilla cu branza.
Chiftele de dovlecei
Ingrediente: - 2 dovlecei mari - 1 ou - 1 lingură făină - 1 ardei iute - 1 lingură mentă uscată - 75 g parmezan - sare, piper, chimion - ulei de măsline - o lămâie
Mod de preparare: 1. Îndepărtați capetele dovleceilor și tăiați-i în sferturi pe lungime. Înlăturați mijlocul alb și pufos cu ajutorul unui cuțit și taiați-i bețișoare subțiri. Separați oul. Adăugați la gălbenuș bețișoarele de dovlecel, piper, făina, ardei iute(tocat marunt, fără semințe), mentă, parmezan si coajă de lămâie rasă. Amestecați cu mâinile. 2. Bateți albușul spumă cu un praf de sare si adaugați-l la compoziția de dovlecei, amestecând cu grijă. Încălziți într-o tavă teflonată puțin ulei de măsline și prăjiți chiftelele formate cu ajutorul unei linguri si presărate cu chimion, pe ambele părți pânî se rumenesc bine. Se pot servi stropite cu suc de lămâie sau sub formă de sandwich cu brânză telemea și roșii
Dovlecei orientali
Ingrediente: 1 kg dovlecei 1 ceapă mare ( de preferat roșie) 2-3 căței de usturoi 250 ml iaurt gras ( 6% grăsime) ulei de măsline boia , mentă uscată
Mod de preparare: Se taie dovleceii felii rotunde subțiri și se prăjesc pe grill (În rețeta originală se prajeau in ulei și apoi se scoteau pe un șervet absorbant ). Ceapa se taie solzișori și se prăjește , se adaugă la sfârșit și usturoiul (eu am pus usturoi verde) . Se pun pe un platou feliile de dovlecei apoi ceapa prajită, iaurtul și deasupra se presara boia si mentă uscată.
Se servește rece. Este foarte bună combinația dovlecel-iaurt-mentă.