☼ Salvia a fost folosita la gatit prima oara in Evul Mediu.
☼ Se foloseste cel mai bine in umpluturi cu carne de porc si vita, in carnati sau bauta ca ceai.
Spaghetti cu sos de ceapă și salvie
Ingrediente:
- 500 g. Spaghetti
- 350 g. ceapă
- 3 căței de usturoi
- 10 frunze de salvie
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 250 ml. supă de legume
- 50-60 g. smântână acră (groasă)
- 60-80 ml. smântână dulce pentru frișcă (sau 50 ml. frișcă lichidă)
- sare, piper după gust
Mod de preparare:
Ceapa se curăță și se taie felii/bucăți.
Se încinge uleiul, se adaugă ceapă, care nu trebuie tocată mărunt (mai târziu o vom face piure) și se lasă să se aurească puțin. Usturoiul se dă prin presă și se pune peste ceapă, se amestecă și se mai lasă 1-2 minute. Se toarnă supa de legume si se lasă la fiert până când ceapa devine moale.
Această supa se face piure cu mixerul, de mână sau se trece printr-o sită. Se pune înapoi pe foc mic, se adaugă cele 2 feluri de smântână și se mai lasă 2-3 minute să fiarbă la foc mic.
Se taie salvia felii, se adaugă la sos, se acoperă oala și se oprește focul. Se lasă acoperit câteva minute.
Spaghetti se fierb al dente și se servesc calde împreuna cu sosul de ceapă și salvie.
Risotto cu ficat de pui și salvie
Ingrediente:
- 200-250 gr orez pentru risotto
- 1 morcov mediu
- 1 tulpina țelină
- 1 ceapa mica (1 bucata de 6-7 cm praz)
- 1 l supa vegetala
- 50 gr unt
- 250 gr ficat de pui
- 1 pahar vin alb
- 2-3 frunze salvie
- 3 linguri parmezan ras
- sare
- piper
Mod de preparare:
- Pentru început curățăm ficatul de eventuala punguță de fiere si îl tăiem in bucatele potrivite.
- Tocam mărunt ceapa/prazul, morcovul si țelina.
- Punem untul într-o tigaie teflonata si călim pentru 1-2 minute frunzele de salvie.
- Adăugăm ceapa, morcovul si țelina si le călim la foc mic pana se înmoaie.
- Adăugăm si bucățelele de ficat, putina sare si piper si lăsăm pe foc mic pana ce ficatul este complet făcut.
- Când ficatul este complet pătruns, stingem focul si acoperim tigaia.
- Într-o alta tigaie, punem 2-3 linguri de ulei de măsline si când este încins bine adăugam orezul pe care-l călim pana devine aproape transparent.
- Adăugăm vinul alb si lăsăm pana se evapora complet si dispare mirosul de alcool.
- In acest moment, începem sa adăugam supa vegetala fierbinte, cate un polonic pe rând. Nu adăugam al doilea polonic decât in momentul in care primul este absorbit complet de orez.
- După ce orezul este făcut, bobul trebuie sa se simtă când îl mestecam (al dente), si capătă o consistenta cremoasa, adăugam ficatul de pui si amestecam bine.
- Îl mai lăsăm pe foc 2-3 minute, după care adăugam parmezanul, amestecam si servim.
Plăcintă cu carne de vită și salvie
Ingrediente:
► 500 g aluat franțuzesc
► 400 g carne de vită
► sare
► piper negru măcinat
► salvie uscată și proaspătă
► 2-3 lingurițe ulei de măsline
► 2 lingurițe pastă de măsline
► o legătură pătrunjel
► un ou
► gălbenuș de ou pentru uns
Preparare:
1. Se pregătește carnea de vită, se toacă în robot și se călește în uleiul de măsline.
2. Se adaugă apă călduță puțin câte puțin și se scade la foc potrivit. Spre final, se condimentează cu sare, piper și salvie uscată.
3. Pasta de măsline se pune la sfârșit și se lasă să se răcorească. Se adaugă pătrunjelul tocat, salvia proaspătă și oul și se omogenizează.
4. Se întinde aluatul, se pune umplutura și se rulează. Se unge cu gălbenușul bătut și se coace la 160°C.
Pofta mare!