Retete cu usturoi
• Ovidiu Bojor recomanda urmatoarea reteta de preparare a mujdeiului: cateii de la o capatatna de usturoi (functie de marime), o lingura de sare, o lingurita de zahar. Se freaca in piua si se adauga treptat 2 linguri de ulei comestibil si o lingura suc de lamaie.
• Supă cu usturoi copt
Ingrediente:
o căpățână de usturoi
1-2 linguri ulei măsline
sare grunjoasă și piper negru
2 linguri unt
1/2 ceapă galbenă marunțită
3 crenguțe de cimbru proaspăt
2 linguri oțet
o cană și jumătate de supă de legume
patrunjel proaspăt tocat pentru asezonare
Preparare:
Preîncălziți cuptorul la 176 de grade C. Puneți cațeii de usturoi nedecojiți într-o tavă cu ulei, sare și piper, apoi lasați-i la copt timp de o oră. Dupa ce se racesc, îndepartați cojile și puneți usturoiul deoparte.
Topiți untul într-o tigaie, sotați ceapa și cimbrul, apoi adăugați câte un praf de sare și piper, alături de un strop de oțet. Cu o lingură, amestecați totul foarte bine și puneți deasupra usturoiul copt, supa de legume și 3/4 cană apă. Dați focul mai mic și lăsați totul să fiarbă 20 de minute.
Lăsați la răcit și introduceți supa în blender, apoi încălziți-o înainte de servire. Presărați pătrunjelul și puteți să o serviți la masă!
• Paste aglio, olio şi peperoncini
Ingrediente:
250 gr spaghetti
4 căței usturoi
4-5 linguri ulei de măsline
1 ardei iute roșu sau 1 linguriță rasă de fulgi de chili
1 lingură pătrunjel verde tocat
sare și piper proaspăt măcinat
Preparare:
Fierbeți pastele al dente.
Cât timp fierb pastele, încălziți uleiul într-o tigaie și adăugați cățeii de usturoi tăiați în sferturi, pe lungime, sau rondele și ardeiul iute. Sotați ușor usturoiul, fără să-și schimbe culoarea, deoarece va da un gust amar pastelor dacă se prăjește în exces.
În uleiul aromat se adaugă pastele fierte, scurse de apă. Amestecați-le bine și serviți.
Pastele cu usturoi și ardei iute se servesc simple sau pudrate cu piper proaspăt măcinat și pătrunjel tocat.