Tarhon eco

Tarhon eco

Legatura are 70g. Se pastreaza la frigider in cutia de legume, pentru 2-3 zile sau la congelator .Nu este foarte aromat.Produs certificat RO-ECO-007

Acest produs nu este disponibil momentan.

Denumit si estragon, tarhon frantuzesc, pelin matasos, tarhonul are un gust dulce patrunzator, combinat cu dulce piperat, cu o aroma de anason. Frunzele sale sunt foarte aromate, dar si bogate in vitamine ( A si C), saruri minerale si iod.

Se folosesc frunzele si lastarii tineri, proaspete si uscate, zdrobite si macinate.Tarhonul se intrebuinteaza la mancaruri usoare din carne de pui, peste cu legume si mancaruri simple cu oua.

 

Produse proaspat culese din gradina in lunile: Martie, Aprilie, Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie si Noiembrie

Vindecare cu Mancare: Tarhon eco

♥ Ceaiul din flori si frunze de tarhon stimuleaza functiile rinichiului.

♥ Tarhonul este recomandat in special persoanelor cu tulburari digestive. Este o planta minune si in cazul aerofagiilor, balonarilor, constipatiei, insomniilor sau gastritelor.

♥ Datorita calitatilor sale tarhonul poate fi de ajutor si in cazul bolilor de ficat si rinichi. Fiind o planta bogata in iod, tarhonul se recomanda in aceeasi masura si persoanelor care sunt la regim fara sare, aroma sa reusind sa imbogateasca mancarea, dandu-i gust.

♥ Tarhonul este utilizat extern si pentru durerile de dinti si inflamarea gingiilor. O solutie preparata din 2 linguri de frunze macerate 10 zile in 250 ml de otet de vin, folosita prin clatirea gurii poate face minuni.

♥ Frunzele de tarhon macerate astfel, pot fi folosite si pentru frectiile pentre durerile de cap sau cele reumatice.

Retete: Tarhon eco

Sfat de consum

• Tarhonul este alaturi de patrunjel, arpagic si hatmatuchi una din "ierburile fine" frantuzesti, un amestec clasic frantuzesc. Amestecul poate fi folosit proaspat sau uscat la omlete, oua jumari, supe crema, branza proaspata, branza taraneasca si unt.

• UNT cu TARHON. Spalati, uscati si tocati un manunchi de tarhon cu un cutit mare. Amestecati tarhonul cu un varf de sare si 150g unt. Acest sortiment de unt este bun la mancarurile de peste si poate fi tinut la frigider fara probleme. Aroma se pastreaza bine in grasimea untului.

• Nu lasati frunzele de tarhon in mancarea gatita prea mult timp pentru ca isi pierd aroma.

Retete cu tarhon

Chifteluțe  cu brânză de capră și tarhon

Ingrediente:

3 50 g făină, cu un praf de copt
11⁄2 linguriță pudră de muștar
50 g unt
1 lingură tarhon, proaspăt tocat
2 00 g brânză de capră, mărunțită
2 ouă
6-8 linguri lapte

Pentru sos:

200 g cremă de brânză

boabe de piper zdrobite

2 linguri frunze de ceapă verde tocată

 

Preparare:

1. Încinge cuptorul la 6/ 200 °C. Amestecă faina și muștarul, apoi adaugă untul, frecând bine. Adaugă tarhonul și crema de brânză. Amestecă ouăle cu 6 linguri de lapte și toarnă peste compoziție. Amestecă cu un cuțit până se formează un aluat. Dacă e prea uscat, mai adaugă câteva linguri de lapte.

2. Întinde aluatul pe o suprafață presarată cu faină și decupează rondele de 4 cm diametru. Tapetează cu hartie pergament 2 tăvi de copt. Aranjeaza biscuiții in 2 cercuri, unul cu 11 bucăți, celălalt de 8 bucăți. Unge-i deasupra cu lapte și coace-i 12-15 min, până se rumenesc.

3. Pentru cremă, amestecă brânza, piperul și ceapă verde. Servește cu biscuiții.

 

Cartofi în sos de muștar și tarhon

Ingrediente:

 

1 kg cartofi roșii,
3 linguri muștar,
o linguriță rasă sare,
3-4 linguri ulei (măsline sau floarea soarelui),
1/2 linguriță piper negru măcinat,
o linguriță tarhon proaspăt sau uscat,
2-3 linguri zeamă de lamaie,

Preparare:

În primul rând se curăță cartofii de coajă, se taie în cuburi mari sau în felii groase și se pun la fiert în apa cu sare, la foc mic pentru a nu se sfărâma. Tocmai de aceea se și aleg cartofii roșii pentru că se păstrează mai bine intregi în timpul fierberii.

Scoateți feliile de cartofi cu o paletă și îi asezați într-un vas termorezistent uns cu ulei.

Într-n borcănel cu capac se pune muștarul, sarea, piperul, uleiul, zeama de lămâie și tarhonul plus vreo 100 ml apă, înfiletați capacul și agitați bine.

Se toarnă acest sos peste cartofii fierți și se da vasul la cuptor pentru 20-30 min, la foc mediu, până când cartofii încep să se rumenească si sa fie bine pătrunși.

Vor rezulta niște cartofi ușor crocanți la exterior și cremoși în interior, cu gust dulce acrișor și aroma de tarhon.

 

Diversificare copii: Tarhon eco